Żywność - higiena

Cukrzyca

 27 czerwca

Dzień Walki z Cukrzycą

cukrzyca obr

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemia) na skutek defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekły, podwyższony poziom glukozy we krwi wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, tj.: oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić kilka typów tej choroby.

Do najczęściej diagnozowanej i występującej w populacji polskiej jest cukrzyca typu 2, która polega na zmniejszonej wrażliwości tkanek organizmu na insulinę, co z kolei przyczynia się do powstania insulinoopornośćci. Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. W cukrzycy typu 2, dochodzi do uszkodzenia komórek beta w wyspach trzustki i upośledzenia, a później zaprzestania wydzielania insuliny. Cukrzyca typu 2 występuje najczęściej u osób starszych, z otyłością (zwłaszcza z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzusznej).

Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 powinny:

 


pdf335Pobierz