WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty 10.02.2020 r. Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

Komunikaty

10.02.2020 r. Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

20200103 01

20200103 02


10.02.2020 r. Światowy Dzień
Suchych Nasion Roślin Strączkowych

 


 

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia opracowanymi przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła w Warszawie, nasiona roślin strączkowych należy spożywać 1 - 2 razy w tygodniu. Potrawy z nasion roślin strączkowych, tj.: fasola, groch, soja, soczewica są źródłem białka, dlatego stanowią cenny składnik diety i są dobrym zamiennikiem mięsa. Nasiona roślin strączkowych stanowią również źródło, m.in.: błonnika pokarmowego, witamin z grup B oraz żelaza, fosforu i wapnia.

Przygotowując dania z nasion roślin strączkowych należy pamiętać o ich odpowiedniej obróbce. Przed gotowaniem suche nasiona należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin (max.12) celem wymycia substancji antyodżywczych. Namoczone nasiona należy gotować w świeżej wodzie: pierwsze 10 minut intensywnie, a następnie „na mniejszym ogniu”, pod przykryciem aż do uzyskania miękkości. Taka obróbka poprawia strawność potraw oraz zmniejsza zawartość substancji wzdymających.

Z nasion roślin strączkowych można przygotować zupy, puree, czy gotowane dodawać do sałatek. Z soczewicy, fasoli i ciecierzycy można przygotować pastę do kanapek lub nadzienie do pierogów. Bób może być podawany jako samodzielna przekąska.

 

20200103 03

Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty 10.02.2020 r. Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych