WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty Ostrzeżenie publiczne nr 4 dotyczące obecności bakterii Salmonella enteritidis w jajach

Komunikaty

Ostrzeżenie publiczne nr 4 dotyczące obecności bakterii Salmonella enteritidis w jajach


Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego, w sekcji dot. ostrzeżeń publicznych, został zamieszczony komunikat w sprawie stwierdzenia obecności bakterii Salmonella enteritidis na skorupach jaj w próbkach pobranych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z następującej partii:

  • "Ale Jaja" ściółkowe (10 świeżych jaj) oznaczenia na jajach 2PL30291366, oznaczenie na opakowaniu PL 16075903, najlepiej spożyć przed 10.12.2016. Podana data jest jednocześnie oznaczeniem partii. Zakład pakowania jaj: PL-16075903. Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska SA, ul. Żniwna 5, 62 - 025 Kostrzyn

Zgodnie z deklaracją Jeronimo Martins Polska SA obecnie wskazana powyżej partia jaj nie znajduje się już w obrocie.

Główny Inspektor Sanitarny o powyższych wynikach poinformował Inspekcję Weterynaryjną, w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta.

Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać.

Aktualnie, biorąc pod uwagę informacje przedstawione przez producenta jaj nie można wykluczyć, że do zanieczyszczenia produktu doszło po etapie produkcji/pakowania.

Szczegółowe informacje w powyższej sprawie zamieszczono na stronie internetowej:
http://gis.gov.pl/zywnosc/ostrzezenia-publiczne-dot-zywnosci

Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty Ostrzeżenie publiczne nr 4 dotyczące obecności bakterii Salmonella enteritidis w jajach