WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty Ostrzeżenie publiczne nr 3 dotyczące obecności bakterii Salmonella enteritidis w jajach

Komunikaty

Ostrzeżenie publiczne nr 3 dotyczące obecności bakterii Salmonella enteritidis w jajach


Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego, w sekcji dot. ostrzeżeń publicznych, został zamieszczony komunikat w sprawie stwierdzenia obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach jaj pobranych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z następujących partii produktów:

  • Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A Wyprodukowano przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL30051328, data minimalnej trwałości: 03.12.2016;

  • Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A Wyprodukowano przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL30101312, daty minimalnej trwałości: 05.12.2016 oraz 06.12.2016;

  • Jaja średnie M 30 sztuk klasa jakości A, klasa wagowa M Wyprodukowane przez: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35a, 63-900 Rawicz, Polska, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL08101301, data minimalnej trwałości: 03.12.2016;

Wymienione powyżej produkty pobrane zostały do badań w sklepach sieci DINO POLSKA S.A.

Główny Inspektor Sanitarny o powyższych wynikach poinformował Inspekcję Weterynaryjną, w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta.
Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać.
Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. poinformowała Głównego Inspektora Sanitarnego, że podjęła szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa jaj wprowadzanych do obrotu przez tę firmę.

Szczegółowe informacje w powyższej sprawie zamieszczono na stronie internetowej:
http://gis.gov.pl/zywnosc/ostrzezenia-publiczne-dot-zywnosci

Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty Ostrzeżenie publiczne nr 3 dotyczące obecności bakterii Salmonella enteritidis w jajach