WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Promocja Zdrowia Wydarzenia, aktualności Wydarzenia pozostałe 7 czerwca - Pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Promocja Zdrowia - Wydarzenia, aktualności

7 czerwca - Pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

7 czerwca - Pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

20190607 017 czerwca 2019r. po raz pierwszy w historii obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Jego celem jest zainspirowanie działań mających na celu zapobieganie, wykrywanie i zarządzanie zagrożeniami żywnościowymi, przyczyniając się tym do bezpieczeństwa żywności, zdrowia ludzkiego, dobrobytu gospodarczego, rolnictwa, dostępu do rynku, turystyki i zrównoważonego rozwoju.


Podczas Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych 15 grudnia 2018r. przyjęto rezolucję o ustanowieniu światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności, który będzie obchodzony corocznie 7 czerwca. Bezpieczeństwo żywności stanowi jedno z najważniejszych globalnych wyzwań, ponieważ każdego roku na całym świecie odnotowywane jest ok. 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową. Należy pamiętać, iż bezpieczeństwo żywności zależy nie tylko od producentów. Każdy z nas odgrywa istotną rolę, dbając o właściwe przechowywanie środków spożywczych  oraz przyrządzanie posiłków w odpowiednich temperaturach. Problem ten jest ogólnoświatowy, ponieważ stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz gospodarki.

Nie brakuje krajowych inicjatyw skupiających się wokół bezpieczeństwa żywności. Ministerstwo Zdrowia realizuje politykę promocji zdrowia oraz prawidłowych nawyków żywieniowych. Powstało m.in. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pl). Na portalu NCEŻ można znaleźć wiele wartościowych artykułów związanych z prawidłową dietą, aktywnością fizyczną, a także chorobami wynikającymi z zaniedbań żywieniowych.

W związku ze zbliżającym się świętem, Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia przygotowały broszurę informacyjną, w której znajdują się treści dotyczące m.in: wpływu niebezpiecznej żywności na gospodarkę i środowisko, normy Kodeksu Żywnościowego, certyfikacja, leki weterynaryjne, pestycydy, globalny rynek żywności.

Tekst broszury dostępny jest na stronie: http://www.fao.org/3/ca4449en/ca4449en.pdf

Tobaco Free Cities  logo test na HIV

Jesteś tutaj: Start Promocja Zdrowia Wydarzenia, aktualności Wydarzenia pozostałe 7 czerwca - Pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności